7 lipca 2013

Spritz

Scroll down for English

Witam ponownie po tygodniowej przerwie.
Wróciłam z wakacji i zaczynam blogować, myślałam czym zacząć i stwierdziłam, że nigdy nie podałam przepisu na kultowy aperitif włoski.
Będąc we Włoszech trzeba spróbować Spritza, popularnego koktajlu alkoholowego.
Jest bardzo delikatny, mocno orzeźwiający, posiada specyficzny smak i cudowny kolor:)
Spritz pobudza zmysły i poprawia samopoczucie.
Moim zdaniem już od dawna przegonił Campari, można powiedzieć, że najpopularniejszym drinkiem północnych Włoch jest Spritz na Aperolu. Napój ten bardzo szybko podbił również i pozostałe części Włoch.
Początki tego napoju nie są znane, ale powszechnie uważa się, że w jego rozpowszechnieniu prawdopodobnie mieli udział żołnierze imperium austriackiego, którzy rozcieńczając mocne wina z Veneto, dolewali do nich wody. Najpewniej stąd też wywodzi się nazwa tego koktajlu – w języku niemieckim Wein spritzen znaczy tyle co "zmieszać wino z wodą sodową".
Tak powstał "prosty" Spritz. W tym momencie to nie tylko drink, we Włoszech Spritz stanowi ważną cześć kultury popularnej.
W południe lub wczesnym wieczorem młodzi jak i starsi, lubią prendere un aperitivo (popularny we Włoszech zwyczaj - lekki drink i przekąska w gronie przyjaciół) i często wybierając przy tym właśnie Spritza. Niby nic oryginalnego ale przejęło się to już od dawna we Włoszech. Celem aperitivo jest zaostrzenie smaku przed kolacją. Spritz dla Włochow to coś więcej niż tylko koktajl.
Zdecydowanie mój ulubiony aperitif!
Gwarantuję, że po spróbowaniu będziecie już zawsze szukać Aperolu !




Składniki:
  • plaster pomarańczy
  • 1/3 Aperolu
  • 1/3 białego wina wytrawnego
  • 1/3 wody sodowej
  • 3 kostki lodu
Przygotowanie:

Pomarańcze kroimy w grube plastry. Do dużej szklanki wlewany Aperol, wrzucamy kostki lodu, dolewamy wino i wodę sodową. Wrzucamy plaster pomarańczy , mieszamy i gotowe;-)
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version


Spritz


Ingredients:

  • slice of orange 
  • 1/3 part Aperol
  • 1/3 part dry white wine
  • 1/3 part soda
  • 3 ice cubes
Directions:

Fill a glass (highball glass or white wine glass) with ice cubes. Pour in the wine and then with Aperol. Add the soda water. Stir gently until mixed. Garnish with an orange slice.
Makes 1 serving. 


 

9 komentarzy:

  1. z przyjemnością napiłabym się. mam nadzieję, że kiedyś pojadę do Włoch by pozwiedzać i zasmakować kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, a za nim zasmakujesz kuchni, wyostrzyj smaki spritzem;-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Spritz miałam okazję pić we Włoszech i bardzo mi smakował! Aperolu nigdzie nie widziałam w Polsce, ale może źle szukam ;)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że kiedys tak było,ale ostanim razem widziałam w lepszych delikatesach.
      Nawet na lotniskach zdarzyło mi się widzieć.
      Pozdrawiam serdecznie;-)

      Usuń
    2. A no to muszę poszukać intensywniej :)

      Usuń
  3. chętnie bym wypiła coś takiego na upał:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie kupie Aperol? wyglada smakowicie i chetnie bym sie napiła?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie to co kiedyś,można go dostać juz w lepszych delikatesach.
    Wystarczy poszukać, wiem bo widziałam.

    Pozdrawiam serdecznie

    Renata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.