17 lipca 2013

Spaghetti z Capri

Scroll down for English

Podróże po Włoszech to niekończące się źródło inspiracji. Tak jest za każdym razem kiedy wybieram się na wakacje do Włoch.
Tak było i w tym roku. Na Capri w restauracji jadłam przepyszną pastę. Jednym zdaniem - zaskoczyła mnie pozytywnie.
Niesamowita wariacja na temat tuńczyka. Pasta jest szybka w wykonaniu, łatwa i ma w sobie całą gamę kulinarnych doznań. Danie w sam raz na upały.


 Składniki na 2 osoby:
  • 200 gr spaghetti
  • puszka tuńczyka w kawałkach w oleju(170gr)
  • pokrojona skórka z jednej cytryny
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 łodyga natki selera naciowego
  • 20 małych kaparów z soli
  • 10 zielonych oliwek
  • pietruszka
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Kroimy na małe kawałeczki łodygę selera naciowego i oliwki. Sparzamy cytryny. Obieramy skórkę z jednej cytryny i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Kapary dokładnie myjemy z soli. Na patelni podsmażamy minutę seler, oliwki, skórkę z cytryny i kapary. Dodajemy tuńczyka. Mieszamy i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną pietruszkę. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem.
Natychmiast podajemy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 


In the English version

Delicious spaghetti with tuna and lemon from Capri


Ingredients for 2 persons:

  • 200 gr of spaghetti
  • 170 gr can of tuna chunks in oil
  • chopped zest of one lemon
  • two lemon juice
  • 1 stalk of celery
  • 20 small capers in salt
  • 10 green olives
  • parsley
  • oil
  • salt and pepper to taste
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Cut into small pieces, stalk of celery and olives. Blanched the lemon. Peel the zest of one lemon and cut into smaller pieces. Squeeze the juice of two lemons. Give capers a thorough rinse. Warm the olive oil in a large saute. Add the celery, olives, lemon zest and capers. Cook one minute. Add the tuna. Mix and pour the lemon juice. Stir, season with salt and pepper. Add the chopped parsley. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna opcja, choć osobiście jakos nie mogę się przekonać do selera. Chyba jeszcze go nigdy nie dodałam do makaronu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest go tak mało, ze nawet się nie czuję. Ja do selera jestem bardzo przyzwyczajona, bo w kuchni Włoskiej ani rusz bez niego;-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Makaron z selerem ? Chyba nie dla mnie, ale w zupie, soku, sałatce - tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda bo smakuje niesamowicie ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Dzien dobry Pani Renato,

    Bardzo dobry I pomocny artykul; dziekuje! :)

    Prosze powiedziec w jakim okresie odwiedzila Pani Capri, ze bylo tak ludno?
    Ja wlasnie planuje we wrzesniu, 10-19 wrzesnia 2016. Stad natknelam sie na Pani artykul bo chcialam znalezc informacje jak sie tam poruszac, zeby zobaczyc cala wyspe, ale po przeczytaniu Pani artykulu dowiedzialam sie, ze kolejka, autobus I auto-nogi! Ja zreszta lubie chodzic, wszedzie, gdzie jade, przechodze dziennie po 10-15km minimum. Prosze tez doradzic gdzie lepiej wziac hotel bo przy Marina sa chyba najdrozsze a ja lubie widok na gory I morze w jednym, wiec chyba na poludnie od Anacapri? Moze zna Pani jakies szchegolnie godne polenenia miejsce?

    Makaronik chyba ugotuje na Wielkanoc!:)

    Serdecznie pozdrawiam,

    Alicja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.