9 lipca 2013

Moja Caprese z Capri

Zainspirowana pobytem na Capri gdzie ostatni raz jadłam Caprese, stwierdziłam że pora ją zrobić i poddać przepis na blogu.
Sałatka którą większość z Was zna jest banalnie prosta, zaledwie 3 składniki. To chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka jaką znam.
To też idealne rozwiązanie na upały, które obecnie panują;-)
Uwielbiam połączenie pomidora i mozzarelli:)
Nie jest to klasyczny przepis na sałatkę caprese. Ta wersja jest o wiele lepsza od klasycznej. Zamiast bazylii dodajemy rukolę i oregano.







Składniki:
  • mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)
  • pomidory 
  • rukola 
  • oregano 
  • oliwa 
  • sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mozzarellę i pomidory kroimy na grube plastry. Na płaskim talerzu układamy rukolę tak aby zakryła całe dno, później układamy na niej mozzarellę i na mozzarelli pomidory. Całość polewam oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na pół godziny po to żeby smaki się połączyły. Mozzarella powinna nasiąknąć pomidorem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Capri Salad

Ingredients:
  • mozzarella di Bufala
  • tomatoes 
  • arugula 
  • oregano 
  • oil 
  • salt and pepper to taste
Directions:

Arrange the arugula on a plate. Cut mozzarella di bufola into slices. Arrange on a plate. Rinse, core and cut tomatoes into thin slices. To each mozzarella slice, add a slice of fresh tomatoe (about the same thickness as the mozzarella) on top. Sprinkle with a small amount of oregano, salt and pepper. Let stand for half an hour
.

10 komentarzy:

  1. czasami najprostsza klasyka smakuje najlepiej :) nie przepadam za mozarellą niestety, ale często zastępuje ja innym serem :) w upalny dzień nic innego nie potrzeba !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dwóch dni na moim talerzu na obiad. Może przez to, że proste do zrobienia a może, że tak lubię połączenie pomidora i mozzarelli. No i przywiozłam dużo mozzarelli z wakacji.
      Pozdrawiam serdecznie;-)

      Usuń
  2. proste i pyszne. czegóż trzeba więcej? :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozarella di bufala to jedna z najlepszych rzeczy na świecie! mmm nie ma nic wspólnego z tymi mozarellami z marketów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała prawda, nie ma nic lepszego.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Moja ulubiona, zawsze i wszędzie z chęcią zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Dziś u mnie zapiekane caprese ( troszkę chłodniej się zrobiło ).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.