20 lipca 2013

Linguine alla Norma

Scroll down for English

Dziś proponuję Wam kolejną pastę - tym razem linguine alla Norma. Pasta alla Norma to tradycyjne sycylijskie danie - specjalność Katanii.
Nazwane tak na cześć Vincenzo Belliniego i jego najpiękniejszej słynnej opery " Norma ".
Kremowa konsystencja smażonego bakłażana, sos ze świeżych pomidorów, aromat świeżej bazylii i słonna ricotta, mają w sobie zapachy Sycylii, prawdziwa bomba smaków. To danie przygotowane z kilku prostych składników, które w związku z tym muszą być najwyższej jakości.



Składniki na 2 osób: 
  • 200 gr makaronu (linguine lub inny) 
  • 1 średni bakłażan 
  • 5 świeżych pomidorów malinowych
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia
Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na grube plastry, solimy i odstawiamy na godzinę przykrytym talerzem i czymś ciężkim po to aby puścił sok. 


Dzięki temu pozbędziemy się goryczy. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy obrane ze skórki świeże pomidory pokrojone na kawałki, doprawiamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy bakłażana z wody i myjemy. Suszymy na na papierowym ręczniku. 

Plastry bakłażana smażymy na głębokiej oliwie, przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z tłuszczu. 


Bakłażana kroimy na kawałki, dodajemy i chwilę podgrzewamy. Świeżą bazylię rozrywamy na małe kawałeczki i dodajemy do sosu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem.
Na Sycylii przed podaniem posypuje się go osoloną ricottą i świeżą bazylią. Natychmiast podajemy.

 

Warto wiedzieć!

Jak nie macie ricotty osolonej, to na samym końcu jak już mieszacie makaron sosem, dodajcie parę łyżek zwykłej ricotty, też smakuje dobrze. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 




In the English version

Delicious linguine alla Norma


Ingredients for 2 persons:

  • 200 gr pasta (linguine or other)
  • 1 medium eggplant
  • 5 fresh tomatoes
  • 3 cloves of garlic
  • oil
  • salt and pepper
  • fresh basil
Directions:

Slice the eggplant into half-inch (1 cm) slices, salt the slices, and let them sit in a colander for about an hour. Rinse them, pat them dry, and fry them a few pieces at a time in hot oil, turning them so both sides brown, and setting them to drain on absorbent paper.
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some olive oil and add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the peeled tomatoes, season with salt and cook until softened. Season with salt and pepper to taste. Reduce the heat to a simmer and continue cooking the sauce figuring 15-20 minutes in all. About 5 minutes before it's done add the shredded basil. Cut the eggplant into pieces and add the sauce. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Add the basil and grated salted ricotta. Serve immediately.



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.