15 lipca 2013

Clafoutis truskawkowy

Clafoutis z truskawkami. Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast na clafoutis, czyli na owoce w cieście. Tym razem truskawki ale możecie użyć owoce jakie chcecie;-)
Zapraszam;-)













Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 500 g truskawek 
  • 50 płatków migdałowych 
  • 3 duże jaja 
  • 60 gr cukru 
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 100 gr mleka 
  • 20 gr skrobi kukurydzanej  
  • 1 laska wanilii
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania truskawek. Myjemy i obieramy. W formie układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat ciasta francuskiego. Bardzo nie lubię niedopieczonego ciasta francuskiego, które jeszcze surowe wypełnia się wilgotnym farszem. Ciasto wówczas staje się gumowate i traci cały urok. Zawsze podpiekam spód z ciasta i dopiero później wypełniam je nadzieniem. Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem. Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie szykujemy ciasto. Ubijamy jajka z cukrem, skrobią i szczyptą soli. Dodajemy mleko, śmietankę i wanilię. Układamy pokrojone na pół truskawki na dnie, wlewamy na nie ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 


 

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.