25 lipca 2013

Chutney z jeżyn, jabłek i czerwonej cebuli

Chutney (czyt. czatnej) to rodzaj gęstego sosu kuchni indyjskiej, podawanego najczęściej do różnego rodzaju mięs, wędlin, bądź serów. Europejskie chutney zwykle zawiera owoce, ocet i cukier. Osobiście uwielbiam połączenie owoców i przypraw z delikatnym aromatem cebuli. Smakuje niesamowicie na kawałku dojrzałego sera pecorino podanego na krakersie. Dzisiejszy chutney jest z jeżyn, jabłek i czerwonej cebuli.





Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 300 gr czerwonej cebuli 
  • 500 gr jeżyn 
  • 150 ml octu balsamicznego 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 260 gr cukru 
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:

Jeżyny myjemy, cebulę obieramy ze skóry i kroimy w bardzo drobne plastry. Jabłka myjemy i kroimy w kwadratowe kawałki około 1,5cm. Wkładamy wszystkie składniki oprócz jeżyn do dużego rondla i mieszamy. Powoli doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy przez 35 minut. Dodajemy jeżyny i gotujemy cały czas mieszając około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Wlewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, i pasteryzujemy. Można przechowywać przez 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 



5 komentarzy:

  1. Pycha. Uwielbiam wszelkie chutneye. A te z dodatkiem cebuli już najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robie konfiturę z cebuli z octem balsamicznym miodem i tymiankiem, smaże na bazie kilku łyżek oliwy.
    Ciekawy przpis zaproponowalaś, podoba mi się dodatek cynamonu, który niewątpliwie nadaje konfiturze pudrowy zapach, który bardzo lubię. Do tego te jabłka. Z pewnością przepis wykorzystam następnym razem, kiedy zabore sie z konfiturę !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.