24 czerwca 2013

Tarta szparagowa

Scroll down for English

W tamtym tygodniu dorwałam chyba ostatnie szparagi.
Szparagi nie są ani wymagające, ani też pracochłonne - szybko można z nich wyczarować coś wspaniałego. 
Ja postanowiłam zrobić tartę, która zawsze robię w okresie szparagowym.
Tarta bardzo prosta i dosyć szybka. Używam do niej gotowego ciasta francuskiego i sera ricotty. Szparagi i ricotta to dla mnie połączenie idealne.



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 zielonych szparagów
  • 250 gr sera ricotty
  • 50 gr sera ementalera
  • 8 pomidorków suszonych w zalewie oliwnej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tymianek
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Obieramy. Ja ich nie gotuje, wychodzą chrupiące, i w ten sposób fajnie się łączą z ricottą i ciastem francuskim. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat ciasta francuskiego. Bardzo nie lubię niedopieczonego ciasta francuskiego, które jeszcze surowe wypełnia się wilgotnym farszem. Ciasto wówczas staje się gumowate i traci cały urok. Zawsze podpiekam spód z ciasta i dopiero później wypełniam je nadzieniem. Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem. Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie szykujemy farsz. Odsączamy z oliwy i kroimy pomidorki na małe kawałeczki.W miseczce mieszamy ricottę i starty ementaler. Dodajemy pomidorki, jajko i parę gałązek tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z piekarnika ciasto francuskie i odstawiamy na chwile do przestudzenia. Wypełniamy farszem i układamy na wierzchu szparagi. Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku. Poddajemy na ciepło.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version

Asparagus tart

 
Ingredients:

  • 1 pack of puff pastry 
  • 12 green asparagus
  • 250 gr ricotta cheese
  • 50 gr Emmental cheese
  • 8 dried tomatoes in olive brine
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon salt
  • a few sprigs of thyme 
  • pepper to taste
Directions:

Preheat oven to 200 degrees celsius. Place the pastry sheets into the baking trays. Filtration of oil and cut the tomatoes into small pieces. In a bowl, combine ricotta and Emmental cheese. Add the dried tomatoes, the egg and extra thyme sprigs.Taste and season with salt and pepper. Spread the ricotta cheese onto the pastry (you may have to use your fingers a bit). Lightly press asparagus into the goat cheese. Bake for 30 to 35 minutes until the sides have puffed up and have browned. Let cool slightly and serve warm.


4 komentarze:

  1. U nas jeszcze można dostać szparagi bez problemu. Nawet jest więcej rodzajów niż wcześniej. Są np. moje ulubione cieniutkie i baaardzo długie. Do takiej tarty byłyby wyśmienite.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Édith, musisz liczyć, że u nas szparagi są na Wielkanoc. To, że je teraz dostałam to był cud. Koniec maja już ich nie ma. U mnie wszystko jest 1 miesiąc a czasami 1,5 do przodu. Te cieniutkie są na początku, mówimy na nie dzikie.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Ślicznie wygląda. Aż mi się wstyd zrobiło, że w tym roku nie przygotowałam jeszcze niczego ze szparagami... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.