poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sałatka z marynowaną cukinią i chrupiącymi waflami z Parmigiano Reggiano

Dziś proponuje Wam przygotowanie sałatki z surowych plasterków cukinii podanych z chrupiącymi waflami z z Parmigiano Reggiano.
Sałatka na nadchodzące letnie dni.

Cukinie przepis. Jak przyrządzić cukinie.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 200 g Parmigiano Reggiano
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 5 g cukru 
  • 10 g soli 
  • pieprz 
  • oliwa

Przygotowanie:

Odkrawamy końcówki cukinii, a następnie kroimy wzdłuż, używając mandoliny lub nożyka do warzyw, aby otrzymać paseczki cieniutkie jak opłatek. Kładziemy cukinie na durszlak posypujemy mieszanką cukru i soli. Zostawiamy na 40 minut.
Cukinie przepis. Jak przyrządzić cukinie.
W międzyczasie robimy wafle z parmezanu. Na rozgrzaną patelnię teflonową wysmarowaną oliwą, wysypujemy starty drobno parmezan. Czekamy, aż się roztopi i zacznie rumienić się.
Cukinie przepis. Jak przyrządzić cukinie.
Podmieszczamy go szeroką paletką i przewracamy wafel na drugą stronę.
Cukinie przepis. Jak przyrządzić cukinie.
Czekamy 30 sekund i wywracamy na talerz. Studzimy chwilkę, aby stężał i łamiemy wafelek na nieduże kawałki.
Cukinie przepis. Jak przyrządzić cukinie.
Myjemy cukinie w wodzie, odcedzamy na durszlaku i suszymy. Szykujemy dressing, dokładnie mieszamy ocet i sos sojowy z paroma łyżkami oliwy. Zostawiamy do marynowania cukinie na 10min lub dłużej. Dodajcie do niej chrupiące wafle wymieszajcie i podawajcie. 
Smacznego!


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
Pozdrawiam

Renata
Share:

7 komentarzy

*D pisze...

Fajnie wygląda :) Ciekawe te cieniuteńkie paski cukinii.
dariawkuchni.blogspot.com

matylda pisze...

super sałatka!!!! bardzo mi się podoba pomysł.

Nashelly pisze...

Wafle z parmezanu, genialne :D Też muszę takie zrobić! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Unknown pisze...

Fajny pomysł, muszę wypróbować:)
Zapraszam do odwiedzin: http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

Kasia S, pisze...

ach ta kuchnia włoaska....

P.S
wyeliminuj weryfikację obrazkową- stara jestem i bronię się przed okularami :D

Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda

Anonimowy pisze...

Czy wafle z parmezanu można przygotować dzień wcześniej? Utrzymają chrupkosc? :)

Kalejdoskop Renaty pisze...

Jeśli zostaną zamkniętę w pojemniku próżniowym, to możliwe, że tak, ale nie mogę tego gwarantować, bo nie robiłam nigdy dzień wcześniej :-)

Pozdrawiam serdecznie

Renata

Kalejdoskop Renaty