12 czerwca 2013

Pesto

Scroll down for English

Pesto to prawdziwy włoski klasyk. Uwielbiam pesto. Jego smak kojarzy mi się z latem, słońcem i wakacjami. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić zaległości! I przekonać się jak pięknie pachnie. Dziś nie będzie genovese, dziś propozycja na pesto nowoczesne w blenderze. Prawdziwe pesto genovese jest robione w moździerzu, wiem dużo osób pisze genovese, ale tak nie jest. Od kiedy zwiedziłam ten region wiem o tej różnicy.
Liguryjczyk złapie się za głowę jak zobaczy malakser czy blender. Jak będę miała czas, bo potrzeba na to czasu, poddam jak się robi, całą procedurę. Czasami w niedzielę jak mam więcej czasu robię pesto genovese i uwierzcie, że czuć różnicę. Teraz musicie zadowolić się nowoczesnym pesto. Jak nie lubisz czosnku to nie bierz się za ten sos.


 

Składniki na 2 osoby :
  • 200 g spaghetti
  • 30gr orzeszków piniowych 
  • 60 listków bazyli
  • 3 ząbki czosnku 
  • szczypta grubej soli
  • 35 gr sera parmezanu 
  • 35 gr sera pecorino
  • 100 ml oliwy
Przygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy listki bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe i sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Odcedzamy makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami bazyli. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Pesto


Ingredients for 2 people: 

  • 200 g spaghetti 
  • 30g pine nuts
  • 60 basil leaves
  • 4 cloves of garlic
  • pinch of coarse salt
  • 35 gr Parmesan cheese
  • 35 gr Pecorino cheese
  • 100 ml olive
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pine nuts to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the basil, garlic, olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates. Serve warm.


8 komentarzy:

  1. Rzadko zdarza się ładnie sfotografować makaron: Tobie się to udało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się jak mogę :-)

      Usuń
    2. I wychodzi coraz lepiej i lepiej :)

      Usuń
  2. Klasyczne pesto, pyszności. Ale jak udało Ci się tak pięknie uformować makaron? Super :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-)
      Duża łyżka i widelec, bierzesz makaron i kręcisz widelcem na łyżce;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Cudowna potrawa, piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.