27 czerwca 2013

Marynowane cukinie w limonce

Scroll down for English

Bardzo lubię cukinie. Surowa, smażona, grillowana czy marynowana – zawsze chętnie zjem.
Dzisiaj więc podam Wam przepis na ulubioną, marynowaną w limonce. Cukinia marynowana to smaczna przekąska na letni stól. Na moim stole często gości. Ostatnio zrywam dwie dziennie i zawsze robię je w ten sposób.



Składniki:
  • 2 cukinie 
  • 2 limonki
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynka do chleba. Do miski wlewamy oliwę i wyciskamy limonki. Marynujemy w zalewie parę godzin. 

Na patelni-grill smażymy plastry cukinii z obu stron na rumiano. 


Osączamy na papierze. Przełożyć cukinie na duży talerz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżą miętą. Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy na zimno.


Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version
 
Marinated zucchini in limonce


Ingredients:

  • 2 zucchini
  • 2 limes
  • 100 ml olive
  • salt and pepper to taste
  • fresh mint
Directions:

Wash and shred the zucchini. Cut zucchini lengthwise into thin slices. Pour the olive oil into the bowl and squeeze the lime. Marinated zucchini in a few hours. Grilled zucchini slices on both sides until browned. Season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fresh mint. Serve cold.


11 komentarzy:

  1. bardzo miłe dla podniebienia, zapewne.
    pyszna przekąska, taka lekka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiej. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinie na kwaśno? Polubiłabym! :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno, są smakowite.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. no ba !
    Obowiązkowo również u nas :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne :) pozdrawiam i zapraszam na kociołkowanie http://www.grillobranie.pl/2012/03/09/kurczak-curry-pieczony-w-kociolku/

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam ostatnio bardzo podobny przepis i trochę się nad nim zastanawiałam, ale jeśli jest u Ciebie to znaczy, że warty jest przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.