28 maja 2013

Velouté d'asperges czyli francuska zupa szparagowa

Scroll down for English
Vai in fondo la pagina per lingua italiana

Kiedy trwa sezon na szparagi najwyższy czas przygotować na obiad pyszną zupę szparagową. Zupa szparagowa szczególnie kremowa to niebo w gębie, jest wykwintna, pyszna, ale jednocześnie bardzo lekka, no i przede wszystkim prosta w wykonaniu. Wiedzą o tym wszyscy Ci, którzy już taką jedli. Zapraszam;-)




Składniki dla 2 osób(na 2 talerze):
  • 500 gr zielonych szparagów 
  • 2 szalotki 
  • 2 średnie ziemniaki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 l bulionu 
  • śmietana 
  • szczypior do dekoracji
  • 1 żółtko
Przygotowanie:

Myjemy szparagi. Odcinamy twarde końcówki i obieramy. Szparagi połamałam na nieduże kawałki. Obieramy ziemniaki i szalotkę, kroimy na małe kawałki tak Wam się wcześniej ugutują. Wkładamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 30 minut. Tak ugotowana zupę miksujemy w blenderze. Jak chcecie możecie przetrzeć przez sito żeby pozbyć się włókien jeżeli nie obieraliście szparagów, ja obrałam wiec tego nie robię. Dodajemy żółtko i mieszamy. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku śmietaną i dekorujemy szczypiorem.
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version

Velouté d'asperges(French asparagus soup)


Ingredients for 2 people (2 plates):

  • 500 g green asparagus 
  • 2 shallots 
  • 2 medium potatoes 
  • salt and pepper 
  • 1 l broth 
  • sour cream 
  • chives for garnish 
  • 1 egg yolk
Directions:

Clean and trim asparagus. Asparagus broke into small pieces. Peel the potatoes and shallots, cut into small pieces. Put the vegetables into the pot and pour the broth. Cover and cook for ~30 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Remove from heat and stir in the egg . Stir well (do not boil). Add cream. Garnish with chives. Serve and enjoy!

Versione italiana

Vellutata di Asparagi

Ingredienti per 2 persone(2 piatti):
  • 500 gr di asparagi
  • 1 cipolla 
  • 2 patate 
  • 1 litro di brodo 
  • 1 tuorlo 
  • sale e pepe
  • panna fresca
Procedimento:

Affettare la cipolla e metterla in pentola. Pelare gli asparagi e poi tagliarli a pezzi e aggiungerli alla cipolla. Unire anche le patate sbucciate e tagliate a pezzi. Aggiungere brodo e un pizzico di sale e portare a cottura. A fuoco spento, frullare la zuppa col mixer ad immersione. Unire poi un tuorlo alla vellutata e mescolare. Impiattare la vellutata completando con qualche cucchiaio di panna e pepe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.