25 maja 2013

Penne z koktajlowymi pomidorkami i oliwkami podane z pesto z rukoli

Scroll down for English

Chyba każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na makarony. Ja jestem fanką pesto.
Dzisiaj proponuję Wam kolejne pesto tym razem penne z koktajlowymi pomidorkami i oliwkami podane z pesto z rukoli. Prosty i smaczny pomysł na danie makaronowe. Pesto z rukoli ma bardziej wyrazisty, zdecydowany smak niż tradycyjne, bazyliowe pesto alla genovese. Uwielbiam ten charakterystyczny smak rukoli, a jeszcze do tego pomidorki i oliwki. Polecam;-)



Składniki:
  • 200 gr makaronu penne 
  • 50 gr rukoli 
  • 30 gr orzeszków piniowych 
  • 30 gr parmezanu 
  • 120 gr pomidorków koktajlowych 
  • 12 oliwek bez pestek 
  • 100 ml oliwy 
  • sól 
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, doprawiamy solą i gotujemy aż zmiekną. 



W międzyczasie szykujemy pesto. Orzeszki piniowe przypieczamy na patelni na złoty kolor, odkładamy i studzimy. Do blendera lub malaksera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe i sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. 

Mieszamy w małej miseczce pesto z oliwkami.

Odcedzamy makaron i łączymy z pomidorkami koktajlowymi, dodajemy pesto i czarne oliwki. Dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version

Penne with cherry tomatoes and olives served with arugula pesto

Ingredients for 2 people:
 

  • 200 gr penne pasta 
  • 50 gr arugula
  • 30 gr of pine nuts
  • 30 gr parmesan 
  • 120 g cherry tomatoes 
  • 12 olives pitted 
  • 100 ml olive 
  • salt and pepper
  • 2 cloves of garlic
Directions:
 
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pine nuts to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the arugula, olive oil, and Parmesan cheese. Process until smooth, then season with salt and pepper. It should form a smooth, green paste. In a pan heat some olive oil and add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the cherry tomatoes, season with salt and cook until softened. Drain pasta and mix with cherry tomatoes, add the pesto and black olives. Share the plates. Serve warm.




6 komentarzy:

  1. Prezentuje się pysznie, uwielbiam wszelkie rodzaje pesto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam;-)
      Zaglądnę z chęcią.

      Usuń
  2. Wygląda supaer, a jakie proste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste,szybkie w wykonaniu;-)
      Polecam i pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.