21 maja 2013

Paccheri z ricottą i orzechami laskowymi

Scroll down for English

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną pastę - paccheri z ricottą i orzechami laskowymi.
Danie w kilka minut, przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne. Tak w skrócie można opisać ten przepis. 

Ja użyłam paccheri ale makaron może być dowolny.
Zachęcam Was do wypróbowania tego rewelacyjnego przepisu.




Składniki na 2 osoby:
  • 250 gr makaronu paccheri 
  • 125 sera ricotty 
  • 40 gr orzechów laskowych 
  • 20 gr sera parmigiano
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie do blendera lub malaksera wkładamy orzechy laskowe. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka orzechy laskowe ze ścianek i miksujemy kolejne 10 sekund. 

W misce mieszamy ricottę z orzechami laskowymi. Dodajemy ser parmigiano. Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy do miski z serem, dolewamy pół szklanki wody, w której gotował się makaron i mieszamy łopatką. 

Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Paccheri with ricotta and
hazelnuts
 
Ingredients for 2 persons:

  • 250 gr pasta paccheri
  • 125 ricotta cheese 
  • 40 gr hazelnuts 
  • 20 gr parmesan cheese
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add hazelnuts to a food processor and pulse until finely ground. In a bowl, mix the ricotta with hazelnuts. Add the parmesan cheese. Drain the pasta and toss it in the with cheese, add half a cup of water in which the pasta is cooked and mix with a spatula. Share the plates. Serve warm.



10 komentarzy:

  1. o, fajny przepis. :) i ciekawy makaron, nigdy jeszcze takiego nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja uwielbiam paccheri...zresztą nie gardzę żadnym makaronem;-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. wspaniałośći!
    makaron zadziwiający:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny makaron, pierwszy raz widzę takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były już na blogu przepisy z paccheri, ja go bardzo lubię, bo jest troszeczkę inny w konsystencji;-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Proste i pyszne, polecam;-)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  5. To jest to! Własnie dzis wypróbowalam i chyba codziennie będę robić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobał Ci się przepis na paccheri ;-)
      Też bardzo lubię ;-)

      Pozdrawiam serdecznie 

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.