15 maja 2013

Macaroni z pesto oliwkowo - pomidorowym podane z chipsem z bakłażana

Chyba każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na makarony. Ja wręcz jestem ich fanką.
Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – macaroni z pesto oliwkowo - pomidorowym podane z chipsem z bakłażana. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne.
Mniam mniam ...







Składniki na 4 osoby:
  • 400 gr macaroni
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 100 gr czarnych oliwek bez pestek
  • 20 gr sera pecorino
  • 1 bakłażan
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku  
Przygotowanie:


W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy oliwki i suszone pomidory. 


Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę.

Bakłażana myjemy, osuszamy, odcinamy zielone czapeczki i kroimy w cienkie, 3-4mm plastry.  


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy. Odcedzamy makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze, dekorujemy chipsami. 


Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)





10 komentarzy:

  1. Twoje pomysły na makarony są super, każdy od razu bym chciała zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale to tylko doświadczenie osoby, ktora żyje sporo czasu we Włoszech, lubi gotować i uwielbia makarony;-D

      Usuń
    2. raczej "aż" doświadczenie... :)

      Usuń
  2. bardzo podoba mi się ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak ocieniam na oko tę cukinie na max 1 mm.
    .... ale bardzo mi się podoba takie cienkie plasterki.
    Chcciałabym byc właścicielką takiej maszynki, co tak fajenie kroi cukinię !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam tą do wedliny, przydaje się, tym bardzej, że wędlinę wiecie jak się kroi we Włoszech.
      To nie cukinia to bakłażan, był to długi bakłażan;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że robiłam pesto z rucoli, szpinaku itp., ale z oliwek jeszcze nie. Godne wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas, warto.U mnie był już przepis na pesto oliwkowe, te ma suszone pomidory.
      No i jeszcze jedna rzecz, trzeba lubić czarne oliwki.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Baardzo mi się podoba ! Muszę zapamiętać, żeby to zrobić w końcu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.