31 maja 2013

Bouyiourdì

Scroll down for English

Bardzo prosta potrawa rodem ze słonecznej Grecji. Bouyiourdì jest to feta zapiekana w piekarniku z pomidorami i zieloną papryką. Nie będę rozpisywać się o dobroci tego sera i ile przepisów z jego udziałem można zrobić. Wystarczy jak zrobicie ten i sami się zorientujecie jaka może być pyszna feta.
Przepis parę lat temu oczywiście przywiozłam z naszej podróży po wyspch dodekaneskich, z której, poza wieloma wrażeniami, przywieźliśmy również miłość do kuchni greckiej. Nie wiem, dlaczego tak się nazwa. Nie znalazłam informacji. Według niektórych oznacza to "porządek". Jeśli ktoś z Was zna znaczenie, byłabym wdzięczna, gdy mi napiszę.




Składniki na 2 osoby:
  • 400 gr sera feta
  • 3 pomidory
  • 2 zielone papryki
  • bazylia 
  • oregano
  • oliwa z oliwek 
  • sol i pieprz do smaku 
Przygotowanie:

Danie możecie przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, albo w małych naczyniach na jedna osobę. Myjemy i kroimy warzywa na plasterki. Kroimy fetę w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nitkę oliwy, kładziemy plasterki pomidorów, solimy i pieprzymy.
Następnie kładziemy na nie plasterki zielonej papryki. Posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy. Na samym końcu kładziemy ser feta.
Wkładamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści, pieczemy w około 180 st. C.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Bouyiourdì

Ingredients for 2 people:
  • 400 gr feta cheese
  • 3 tomatoes 
  • 2 green peppers 
  • basil 
  • oregano 
  • olive oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation:
 
A dish can be prepared in a large ovenproof dish, or in small vessels on one person. Wash and cut vegetables into slices. Cut the feta into slices. At the bottom of the pan pour oil thread, put sliced ​​tomatoes, season with salt and pepper him.
Then we put on them sliced ​​green peppers. Sprinkle with herbs and pour a little oil. In the end we put the feta cheese.
Put in the oven until the cheese is not melted, bake at about 180 degrees C.



15 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) w Polsce nigdy mi nie smakowała feta dopiero grecka zawładnęła moimi kupkami smakowymi, z oliwą i bazylią, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mną zawładnęła w Grecji, jest tyle pysznych dan z jej udziałem, niedługo będzie też saganaki...uwielibiam;-)
      Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  2. musi smakować obłędnie! uwielbiam takie połączenie warzyw z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne, proste i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zakochałam się w serze feta będąc w Bułgarii. Potem robiliśmy w domu często sałatkę szopską i wiele innych. Chętnie spróbuję bouyiourdi :) Bardzo dobry pomysł na szybki obiad lub kolację :) Oregano użyję minimalnie, bo jakoś za nim średnio przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, prosto-szybko-smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis do mojej diety! Mam fetę (light ;), mam pomidora, dokupię paprykę i zrobię! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem świeżo po Grecji - smak tamtejszej fety i warzyw absolutnie niepowtarzalny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może feta tak, ale są sklepy przynajmniej u mnie we Włoszech gdzie można znaleźć dobry ser feta.
      Co do warzyw mieszkając we Włoszech nie narzekam, bo też są pyszne ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  8. Pyszne danie bardzo lubię wege dania.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.