8 kwietnia 2013

Polenta z sosem grzybowym

Polenta znana jest we włoskiej kuchni od setek lat. To włoskie danie jest nieco pracochłonne w przygotowaniu, ale bardzo łatwe w ugotowaniu, sycące i bardzo smakowite. Połączenie delikatnej kaszki kukurydzanej i wyśmienitego aromatu sosu grzybowego jest po prostu niesamowite.
To danie było początkowo posiłkiem najbiedniejszych, sporządzane pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród wszystkich warstw społecznych we Włoszech. Polenta jest tradycyjnym daniem regionu Wenecji Euganejskiej, często podawane z kiełbasą tzw. sopressą. Polecam!







Składniki:
  • 175 gr bardzo drobnej kaszki kukurydzanej 
  • 750 ml wody(tak na oko)
  • sól
Sos grzybowy:
  • 250 gr prawdziwków
  • 1/2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • wino do smaku
  • sól i pieprz
  • ser parmigiano do smaku
Przygotowanie:

Kaszkę wsypuję do patelni, zalewamy wodą, cały czas mieszając polentę drewnianą łyżką. 


Gotuję na małym ogniu, stale mieszając aż polenta zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zwykle trwa to około 35 minut. Może się wydawać. że zgęstniała już wcześniej, ale musi się gotować na tyle długo, żeby ziarenka zmiękły. Należy pamiętać, by zawsze gotować ją bardzo powoli i mieszać starannie, by się nie przypaliła i nie powstały w niej grudki.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Dodajemy grzyby , podlewamy winem i dusimy przez ok. 15 minut. Zalewamy wodą, doprawiam solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki woda się nie zagotuje, aż zrobi się pyszny sosik.  



Ugotowana polentę wylewam na talerz, polewamy sosem grzybowym i posypuje serem parmigiano.

Warto wiedzieć !


Można również kupić polentę błyskawiczną, której przygotowanie nie trwa dłużej niż 5 minut, ale nie jest tak smaczna.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 



7 komentarzy:

  1. świetny blog. Zapraszam do mnie! - mam nadzieję, że zostawisz komentarz. http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;-)
      Juz zajrzałam,fajnie u Ciebie;-)

      Usuń
  2. Na wytrawnie jej nigdy nie robiłam!;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wygląda apetycznie! Z grzybami jej nie jadłam, a widać warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A warto, klasyka;-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Coś nowego i wartego przetestowania! :) Na pewno się skuszę niebawem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.