9 marca 2013

Risotto z liśćmi maku

Dzisiaj proponuję Wam kolejne risotto – risotto z liśćmi maku.
Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy chcemy zaskoczyć gości na przyjęciu.
Na temat maku pisałam już tutaj nie chce się powtarzać i w ten
sposób stać się nudną. A na temat risotta jak się robi pisłam w tym poście.
Zapraszam :-)




Składniki na 4 osoby:
  • 300 g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)
  • 100 gr liści maku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 l bulionu domowego(jak nie macie to z kostki)
  • 20 gr masła
  • 40 gr świeżego parmezanu
  • 1 dl wina białego wina 
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Robimy wywar z bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Oczyszczamy liście maku, myjemy kilka razy w wodzie.  


Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula będzie szklista.

Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,wlewamy wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje. 

Dodajemy liście maku.


Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar z bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż.
I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję, potem następną, wchoneło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy ryż. I tak do dopóki ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostania porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć.


Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować ryż na małym ogniu.
Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. W ten sposób mamy nasze lejące się, posklejane risotto.
Doprawiamy do smaku solą - mało, bo parmezan też jest słony.


Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar.
Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy masło i świeżo starty parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 





6 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłem risotta ,ale już tyle razy widziałem w tv, że chyba umiałbym zrobić :)
    Nie wiedziałem ,że jest takie coś jak liście maku w kuchni ,ahah :P
    Wygląda pysznie!!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, dużo tracisz, bo risotto dla mnie jest jednym z ulubionych dań, oczywiście pod warunkiem, że jest dobrze zrobione.
      Mak powiem szczerze uwielbiam, od kiedy spróbowałam, wydaje mi się smaczniejszy od szpinaku.
      Pozdrawiam serdecznie;-)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Planuję w najbliższym czasie zrobić swoje pierwsze risotto. Chętnie przygotuję wersję z liśćmi maku jeśli uda mi się je gdzieś zakupić, gdyż nie miałam jeszcze okazji ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję risotto.
      Maku nigdzie nie kupisz, musisz sama zebrać na polu za nim zakwitnie,tylko liście maku:)
      Smakuje niesamowicie.
      Tu możesz zobaczyć jak wygląda http://www.facebook.com/photo.php?fbid=542081992503833&set=a.480101378701895.118467.480059402039426&type=1&theater.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. liście maku? bardzo ciekawe nie stosowałam nigdy tego w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas już spróbować, nie wiesz co tracisz;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.