5 marca 2013

Pizza Fritta czyli pizza smażona

Pizza fritta, czyli pizza smażona, jest jedną z najstarszych i bardzo lubianych pizz w Neapolu. Pierwsza pizza na świecie była pizzą smażoną i to jest wystarczający powód by ją spróbować.



Składniki na 6 małych pizz: 
  • 430 kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 3 gr drożdży instant lub 9 gr świeżych
  • 15 gr soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
dodatki do pizzy
  • mozzarella
  • sos pomidorowy
  • oregano
  • 1 łyżka oliwy   
Przygotowanie: 

Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy połową letniej wody. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować - rosnąć. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą mąkę, wodę dodajemy drożdże. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).

Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 100 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

Rozgrzewamy olej, kulki ciasta rozciągamy w dłoniach na placek średnicy 10-13 cm i smażymy w głębokim oleju, obracając.Smażymy każdy placek na dobrze rozgrzanym oleju, przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z tłuszczu.


Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej kawałki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano (opcjonalnie).

Jak chcecie możecie włożyć na moment do piekarnika, by ser się rozpuścił. Ja tego nie robię,wolę zjeść tak.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Przyznaję się bez bicia, że pierwszy raz słyszę o smażonej pizzy. Ciekawi mnie jedno, czy taki rodzaj pizzy jest popularny we Włoszech czy to bardziej ciekawostka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to ciekawostka. Popularna pizza na południu Włoch.
      Jak się kiedyś wybierzesz do Neapolu to napewno uda Ci się spróbować;)

      Usuń
  2. Czesto robie taka pizze, jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myśle ze skorzystam 🙂W domu same łasuchy i smakosze 😁😁😁

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.