25 marca 2013

Orecchiette z cime di rapa

Kilka dni temu przygotowałam pyszny makaron z cime di rapa(brassica rapa sylvestris), jedno z najbardziej znanych dań apulijskiej kuchni.
Uwielbiam dania z udziałem zielonych roślin.
To warzywo, odkryłam dopiero tu, we Włoszech bo w warzywniakach polskich raczej nie występowało...i raczej ciężko go w Polsce znaleźć.
No tak, zapytacie po co ja Wam daje przepis na makaron z cime di rapa jak w Polsce go nie ma?
Bo jest pyszne, bo może jak będziecie we Włoszech spróbujecie, bo to zawsze fajnie próbować rzeczy nowe ! A po drugie możecie zastąpić brokułem i też dobrze będzie smakować.
W słowniku mi tłumaczy, że cime di rapa to rzepa.

Zapraszam ;-)



Składniki dla 2 osób:
  • 200 gr świeżego makaronu orecchiette
  • 250 gr cime di rapa 
  • 3 fileciki anchois 
  • 3 łyżki oliwy e.v 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
Przygotowanie:

Gotujemy osoloną wodę. Cime di rapa myjemy, oddzielamy liście od łodygi i część brokulo podobna, łodygi wyrzucamy. 

Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 15 min. 


Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie makaronu, mój potrzebował 6 minut, więc po 9 minutach do tej samej wody co się gotują cime di rapa wrzucamy makaron i gotujemy razem.


W międzyczasie na patelni podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy odsączone z oleju anchois, dolewamy szklankę wody.


Dusimy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Ugotowany makaron i cime di rapa odcedzamy i mieszamy z sosem, podgrzewamy razem.


Podajemy natychmiast uprzednio polewając oliwą z oliwek.

Smacznego !


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

12 komentarzy:

  1. Śliczna łyżka :) a makaron wygląda pysznie, chociaż z roślinką też się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, kupiłam w Zakopanym. Można zastąpić brokułem i też dobrze będzie smakować, ja już próbowałam:-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Też od razu zwróciłam uwagę na łyżkę :) bajerancka!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! uwielbiam makarony w każdej postaci! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama też często gotuję orecchiette, dodaję młode brokuły z liśćmi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z brokułami tez dobrze wychodzi;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Widzę u Ciebie same pyszne przepisy... są takie zagraniczne, z różnych kuchni, ciekawie się ogląda i aż chce się wiedzieć co wymyślisz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo kuchni włoskiej, bo mieszkam we Włoszech, reszta to inspiracje i szukanie czegoś nowego.
      Zapraszam do śledzenia:-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.