21 marca 2013

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. 
Jest to jajko zawinięte w wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego mięsa z angielskich kiełbasek.
Danie jest sycące i naprawdę smaczne. 

Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno.
Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu.

Ja przedstawiam swoją wersję, jest ona pieczona w piekarniku.





Składniki:
  • oliwa w sprayu
  • 4 średnie jajka 
  • 1 jajko lekko roztrzepane 
  • 75g panierki 
  • mała garść liści tymianku 
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej 
  • sól i pieprz 
  • mąka do posypania 
  • szczypta proszku gorczycy 
  • 4 kiełbaski włoskie
Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo przez 3-4 minuty i obieramy ze skorupek. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Obtaczamy jajko w mące z dodatkiem proszku z gorczycy. 


Wyciągamy kiełbaskę z flaku i rozkładamy na folii. Wyrabiamy dokładnie.


Obwijamy delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte. Formujemy coś na kształt kulki. Ściągamy folię, zanurzamy w roztrzepanym jajku.

Obtaczamy w bułce tartej do której wcześniej został dodany tymianek i gałka muszkatołowa mielona. 


Umieszczamy na blasze. Powtarzamy tą samą czynność z innymi jajkami. Spryskujemy oliwą w sprayu. Pieczemy przez 20-30 minut. Podajemy z sosem.
 
Wariacja jak nie mamy kiełbasek włoskich

Jak nie mamy kiełbasek włoskich to robimy farsz w ten sposób: do mięsa mielonego dodajemy zwykłe jajko, 2 łyżki bułki tartej, wyciśnięty ząbek czosnku, trochę wina białego wytrawnego, musztardę i ostrą paprykę. 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam na Wielkanoc :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. A ja mam pytanie, takie włoskie kiełbaski to co to jest tak dokładniej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mięso mielone z czosnkiem, doprawione winem. Jak chcesz przepis to jest tutaj http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2012/10/woskie-kiebaski.html?m=1
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. ale smakowite i słoneczne te jaja!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.