8 lutego 2013

Garganelli z salsiccią i pomidorkami koktajlowymi

Scroll down for English

Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne pennette z salsiccią i pomidorkami koktajlowymi. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę? 


Składniki na 2 osoby:
  • 200 g pennette 
  • 20 pomidorków koktajlowych 
  • 150 g surowej kiełbasy-salsiccia 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 listków szałwi 
  • parmezan jak chcesz
Przygotowanie:

Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidorki. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. Obieramy ze skóry (dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności). 


Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki kiełbasy razem z czosnkiem i szałwią.

Następnie dodajemy obrane pomidorki i rozdrabniamy widelcem.

Gotujemy sos przez parę minut. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy z tartym serem zależnie od Waszego gustu.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Penne with salsiccia and cherry tomatoes

Ingredients for 2 people:

  • 200 g pennette
  • 20 cherry tomatoes 
  • 150 g of raw sausage-salsiccia 
  • 1 tablespoon olive oil 
  • salt and pepper to taste 
  • 2 cloves of garlic 
  • 5 sage leaves 
  • parmesan 
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the salsiccia. Fry the sausage pieces with garlic. Then add the sage leaves and the peeled tomatoes and shredded with a fork. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.



4 komentarze:

  1. Z racji tego, że mamy tu do czynienia z makaronem - jestem na tak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak Ty, ja też jestem na tak jeśli chodzi o makaron, uwielbiam w każdym wykonaniu.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. mniam! fantastyczna pasta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.