15 stycznia 2013

Spaghetti z anchois czyli spaghetti alle acciughe

Scroll down for English

Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne spaghetti z anchois, czyli spaghetti alle acciughe. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Do przygotowania tego prostego, ale rewelacyjnego w smaku sosu, użyłam puszkę anchois. Jeśli cenicie sobie dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj możecie skorzystać.
Mniam mniam ... wiem, wiem, nie każdy lubi, ale ja bardzo:)



Składniki:
  • puszka anchois 
  • 250 gr spaghetti  
  • 1 łyżka oliwy  
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w nie osolonej wodzie, już same anchois jest wystarczająco słone. Jak dla mnie nie potrzeba ani soli ani pieprzu.
W międzyczasie w płaskim rondlu dodajemy odsączone z oleju anchois, dolewamy szklankę wody. Dusimy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

 
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem, podgrzewamy razem. Podajemy natychmiast uprzednio polewając oliwą z oliwek.

Smacznego !!!

In the English version


Spaghetti with Anchovies

Ingredients for 2 people:
  • 250 gr of spaghetti 
  • can of anchovies
  • 1 tablespoon olive oil  
Directions:
Cook the pasta according to the packet instructions boiling water until al dente. Meanwhile in a large pot of not salted(anchovies are already salty enough), add the drained anchovy, pour a glass of water. Cook until creamy. When pasta is cooked mix it to the anchovies and olive oil.



4 komentarze:

  1. Typowo włoska prostota :) Lubię takie klasyczne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka....zawsze w domu mam puszkę anchois,jak nie wiem co zrobić na obiad,anchois idzie mi z pomocą.
    Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie znoszę anchois :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam. Rewelacja, bardzo nam smakowało, chociaż przyznam się, że bałam się efektu końcowego ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.