26 stycznia 2013

Rustykalna tarta z jabłek i rozmarynu

Mam dla Was przepis na najlepszą tartę jabłkową na świecie. Najlepszą, bo bardzo prostą i pyszną.
Powiedzieć, że ta tarta jest pyszna to za mało. Jest bardzo krucha, kwaskowa, nie za słodka i ...
Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie! 









Składniki:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 100 ml wody
Na pure z jabłek:
  • 4 złote jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
Do udekorowania:
  • cukier do smaku
  • cukier puder do smaku
  • 2 czerwone jabłka
  • masło roztopione do smarowania
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. 

W międzyczasie starannie myjemy jabłka i obieramy. Kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy je w garnku z miodem i rozmarynem, który został wcześniej posiekany na drobno.
 

Gotujemy jabłka około 10 minut, a następnie wlewamy do blendera i miksujemy do momentu aż będzie miało konsystencję pure. 


Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Ja użyłam formy silikonowej i nie smarowałam formy. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.


Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.

Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W tym czasie starannie myjemy jabłka które użyjemy do dekoracji. W domu nie miałam czerwonych jabłek, użyłam zielonych, na pewno czerwone wyglądałyby lepiej. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 5-7 mm. Na środek do dekoracji kroimy dwa jabłka w kształcie serca.

Zdejmujemy papier z fasolą. Napełniamy pure wstępnie upieczoną powłokę ciasta.

Dekorujemy plasterkami jabłek. Posypujemy cukrem i smarujemy roztopionym masłem. 

Pieczemy ponownie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Wkładamy na 2 minuty do piekarnika i karmelizujemy powierzchnię. 

Prymitywna i urokliwa, łatwa w wykonaniu i pyszna!
Dla mnie to tarta idealna:)


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.