8 stycznia 2013

Quiche aux oignons czyli tarta z cebulą

Nie ukrywam, że uwielbiam tarty w każdym ich wykonaniu. Lubie na słono jak i na słodko.
Tym razem poddam Wam przepis na Quiche aux oignons, czyli klasyczną francuską tartę z cebulą.




Składniki na 6 osób:

Na ciasto brisée: 
  • 250 gr mąki 
  • 125 gr masła
  • 60 ml wody bardzo zimnej
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 50 g sera białego
  • 1 jajko
  • 3 cebule (ok. 400 g)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 60 g Gruyèra
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pól szklanki białego wina
  • żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy śmietanę, twaróg i jajko. Przygotowany farsz doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w piórka.


W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy ją przez ok. 10 minut bez przykrycia w winie. Dodajemy do reszty.






Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy. Zawijamy je na wałku i wykładamy nim formę do tarty. Dno ciasta zalewamy farszem, kładziemy na wierzchu wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę i posypujemy Gruyèrem. Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka.

Ucieramy żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 minut, zależy od piekarnika.
 

Podajemy na gorąco.

Bon Appetit!

 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.