2 stycznia 2013

Pieczarki faszerowane z sosem czosnkowym


Organizujesz imprezę i nie wiesz, czym zaskoczyć gości?
Ten przepis Ci pomoże. Jako przystawka jest super.
Do dzisiejszej propozycji używamy tylko dużych kapeluszy, gdyż małe nie dadzą się nafaszerować. Do farszu potrzebujemy tylko kilku składników, co nie zmienia faktu iż efekt końcowy będzie rewelacyjny.
Zapraszam ;-)
Składniki na 16 faszerowanych pieczarek:
  • 16 dużych pieczarek 
  • 100 gr sera cheddar 
  • 5 plastrów bekonu 
  • pęczek szczypioru 
  • 1 rosołek 
  • sól i pieprz do smaku
Na sos czosnkowy:
  • 5 łyżek majonezu 
  • 1 łyżka musztardy delikatnej 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie: 

Gotujemy 1 l. wody z kostką rosołową. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nóżki i na kilka chwil wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową. 

Delikatnie wyciągamy i osuszamy. 


Solimy i pieprzymy pieczarki. Smarujemy pędzelkiem nasączonym oliwą wewnątrz pieczarek.
Następnie do pieczarek wkładamy starty cheddar, 
posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.


Każdy plaster bekonu dzielimy na 4 części, i pokrywamy nim pieczarki. 

Układamy wszystko na blasze i do piekarnika (200 stopni) na około 10 -15 minut.
W międzyczasie szykujemy sos. Mieszamy majonez razem z oliwą i musztardą. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podajemy pieczarki na ciepło z sosem czosnkowym do smarowania.
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


7 komentarzy:

  1. wow! jakie to musi być smaczne, a zarazem proste, dla mnie bomba :))
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste do zrobienia i szybkie,dobre na imprezę.
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne - nawet nie wiem kiedy zniknela cala blaszka i wszystkim bardzo smakowalo! dziekujemy i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie.
      Zawsze miło jak ktoś robi moje przepisy i jest jeszcze z tego zadowolony.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam coraz częściej :-)

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  4. o rany Renata, całe życie człowiek się uczy..;) Pieczarki do rosółku..;) nigdy bym nie wpadla - muszą byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę, a ja przed kolacja :) spróbuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jak najbardziej, u mnie zawsze znikają z prędkością światła :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.