4 stycznia 2013

Pappardelle o smaku pieprzowym z grzybami


Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne pappardelle o smaku pieprzowym z pieczarkami, polane śmietanowo – parmezanowym sosem. Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?

Składniki na 4 osoby:
  • 400 g makaronu pieprzowego
  • 175 gr pieczarek
  • 200 gr bekonu
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 250 gr śmietany
  • 200 gr parmezanu
Przygotowanie:

W garnku zagotujemy osoloną wodę. W czasie, kiedy gotuje się woda, szczypior i pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy.

Smażymy boczek bez dodatku tłuszczu, następnie jak będzie usmażony dodajemy pieczarki. Smażymy ale nie za bardzo tak, aby były trochę al dente. Dodajemy śmietanę i świeżo starty parmezan, mieszamy aż ser się stopi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.
Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Posypujemy szczypiorem.

Podajemy od razu.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. makarony to coś co kocham!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem Włoszką ale uwielbiam makaron w każdym rodzaju...ten polecam szczególnie z tym pieprzowym bo inaczej zmienia smak, staje się inny!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.