19 stycznia 2013

Ciabatta

Kto nie lubi tego chleba, chyba mało jest takich osób. Ciabatta to biały chleb popularny w kuchni włoskiej. Ciabatta po włosku oznacza "kapeć". Cudownie pachnąca, mięciutka w środku, z chrupiąca skórką sprawia, że kanapki z ciabatty są pyszne. Duże dziury powietrzne w środku powodują, że jest leciutka.

Składniki na około 9 - 10 chlebków:
  • 525 gr wody
  • 600 gr mąki 
  • 90 gr oliwy 
  • 9 gr soli 
  • 6 gr cukru 
  • 5 gr drożdży instant
Wszystkie składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone!
 
Przygotowanie:
Najpierw ważymy wszystkie składniki. Drożdże w wodzie z cukrem, mieszamy i czekamy około 5 minut.Wlewamy oliwę, wsypujemy mąkę i mieszamy przez następne 2 minuty. Dodajemy sól i kontynujemy mieszanie przez ok. 1 minutę aż uzyskamy jednolitą masę. Po wyrobieniu nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (pamiętajcie, żeby nie było przeciągu, drożdże nie lubią zimna!) na ok. 12 godzin. Ilość ciasta powinna się podwoić.
Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), moczymy łopatkę w oleju i wywalamy wyrośnięte ciasto.



Ciasto jest klejące i prawie nie możliwością byłoby wyrabiać je ręką. Ciasta nie powinno się ugniatać, raczej lekko ciągnąć, aby nie zniszczyć bąbli powietrza, które w międzyczasie się w nim utworzyły. Łopatkę maczamy w oliwie i przewracamy ciasto.

Szerokość ciasta powinna być mniejsza lub równa długości noża odcinającego. Nie muszą być idealnie równe, oryginalna ciabatta też jest nierówna. Ciasto przyprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220-240 °.
Odcinamy kawałki ciasta jednym cięciem, przy pomocy no
ża posmarowanego oliwą i układamy na blaszce pokrytą mąką.




Na spodzie piekarnika postawić żaroodporną miseczkę z zimną wodą. 
Pieczenie z parą doprowadza do tego, że ciabatta ma przepyszną, chrupiącą skórkę. 
Miseczkę wyjmujemy na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. 
Blachę z bułkami włożyć na środkową szynę i pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, podpieramy ciabatty o kant blaszki i studzimy. Cyrkulacja powietrza spowoduje, że pieczywo nie będzie gumowate. Wyciągamy i studzimy na kratce.
































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.