21 grudnia 2012

Pain d'épi - chlebek francuski w kształcie kłosa

Zamarzyły mi się bagietki. Jedzone jeszcze ciepłe, chrupiące i domowe. Wyczarowałam więc épi. Épi w języku francuskim oznacza kłos. Zawsze bardzo podobał mi się kształt tej bułki, ale wydawało mi się, że niezwykle trudno go osiągnąć. Okazuje się jednak, że przy odrobinie wprawy épi formuje się bardzo łatwo. Warto pamiętać, że po upieczeniu épi musi wystygnąć na płaskim podłożu, aby zachować swój kształt. Myślę, że taki kształt chleba spisałby się dobrze na przyjęciu – łatwy do odłamania, łatwy do spożycia.

Składniki:
  • 275 g mąki pszennej 
  • 175 ml wody
  • 7 g suchych drożdży instant 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, plus więcej do smarowania
  • 1 łyżeczka soli  
Przygotowanie: 

Rozpuszczamy drożdże w wodzie, wlewamy oliwę, wsypujemy mąkę i mieszamy dopóki mąka nie wchłonie wody. Wyrabiamy ciasto, jeżeli wyrabiamy ręcznie około 10 minut, jeżeli maszynką 5 minut. Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy na kształt bagietki.
 


Układamy na ukos blachy, przykrywamy naoliwioną folią i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Używając nożyc nacinamy bagietki mniej więcej w 5 - centymetrowych odstępach pod katem 45°naprzemiennie i wywijamy nacięte ciasto na boki. Formujemy kłos. 

Wierzch smarujemy oliwą, oprószamy solą i mąką. 





Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200° C wraz z pojemnikiem z wodą albo przed włożeniem bułek należy spryskać piekarnik wodą. 
Pieczemy przez 30 minut.
P.S. Epi
najlepsze, tak jak i większość pieczywa, bardzo świeże, więc warto pozostawiony kawałek zamrozić - po rozmrożeniu będzie prawie tak samo dobry jak świeży, z tą tylko różnicą, że już nie chrupiący.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.