14 grudnia 2012

Chleb biove

We Włoszech tradycja wypieku chleba sięga czasów starożytnych. To Rzymianie rozprzestrzenili tę tradycję na całą Europę.
Zapach świeżego domowego chleba i jego doskonały smak urzeka chyba każdego. Dlatego od pewnego czasu piekę chleb w domu. 
Przekonałam się, że sztuka pieczenia chleba nie wymaga specjalnego wysiłku i może byż opanowana przez każdego, kto ma dobre chęci. 
Dziś poddam przepis na chleb biove, który pochodzi z regionu włoskiego Piemontu. Robię jak nie mam czasu, ten chleb nie potrzebuje kilkugodzinnego wyrastania. Jest miękki w środku i kruchy na zewnątrz.
 








Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 300 g wody
  • 18 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży  instant 
  • 5 g słodu 
  • 20 g oliwy extra vergine 
  • 8 g soli 
Wszystkie składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone!

Przygotowanie:

Najpierw ważymy wszystkie składniki. Rozpuszczamy drożdże w wodzie, wlewamy oliwę, dodajemy słód, wsypujemy 3/4 mąki i mieszamy dopóki mąka nie wchłonie wody. Dodajemy sól i resztę mąki.Wyrabiamy następne 10 minut.































Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i dzielimy na dwie części.

Przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.


Masę dzielimy jeszcze raz na pół,w sumie wyjdą 4 bułki. Aby udoskonalić ciasto chlebowe używamy maszynkę do makaronu, przepuszczamy ciasto na jedynce parę razy tak jakbyśmy mieli robić makaron.

Łączymy znowu razem, więc znowu mamy dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat.

Uformowujemy bochenek obracając ciasto rękami na stole wokół własnej osi.

Rozwałkowujemy bochenek tak aby uzyskać pas ciasta długiego i wąskiego.

Toczymy ciasto rękami na stole wokół własnej osi tworząc rolkę. 

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Kładziemy coś obok ciasta tak aby wyrastało do góry a nie na boki.

Kroimy ciasto na dwie części za pomocą noża tylko nie ostrą częścią.


Robimy cięcie w środku żyletką.




















Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-220 ° C wraz z pojemnikiem z wodą albo przed włożeniem bułek należy spryskać piekarnik wodą. Pieczemy 30 - 35 minut, aż wyrośnie.Czas pieczenia zależy od piekarnika, oczywiście. Po dziesięciu minutach pieczenia otwieramy i zamykamy piekarnik. Powtarzamy tę czynność 3 razy.
Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na metalową kratkę.


3 komentarze:

  1. czym zastąpić słód ? cukrem ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej słód, ale jak się nie ma to może być miód lub cukier.

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
    2. dzięki ! pozdrowionka,Lidka

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.