22 listopada 2012

Tarta z ziemniakami i serem


Od dobrych juz kilku dni nie potrafię uporać się z brakiem czasu. Taka jestem zmęczona. Cóż, tak bywa. W końcu jestem człowiekiem a nie maszyną
Dzisiaj tarta na cieście francuskim z ziemniakami i serem, z dodatkiem rozmarynu, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. 
Szybka, łatwa, pyszna. Lubię ją też przygotowywać z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli. 
Idealna tarta na takie dni kiedy gotowanie nie w głowie albo czasu brak a może i zmęczenie nas dopadło.Co tu dużo mówić. Zapiekanka jest pyszna. 
Można ją podawać z sałatą, można jeść, jako samodzielne danie.


Składniki:
  • 250 g ciasta francuskiego 
  • 300 g sera fontiny albo emmentalera
  • 4 ziemniaki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • swieżo zmielony pieprz
  • só
  • swieży rozmaryn
  • 1 żółtko
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go ziołami.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Wykładamy formę do tarty ciastem francuskim, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie talarki i wykładamy nimi dno tarty. 

Następnie doprawiamy solą, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy pokrojonym w plasterki serem i smarujemy olejem.

Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka. Ucieramy żółtko i smarujemy wierzch ciasta.Tutaj nasz wybór, możemy posypać rozmarynem, cebulą albo boczkiem pokrojonym w kostkę. Ja tym razem miałam ochotę na taką:)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35- 45 minut albo do momentu aż ser lekko zbrązowieje a brzegi tarty zarumienią się.
Jeśli za szybko brązowieje nakryć ją folią aluminiową.Ważne też , żeby ziemniaki były upieczone.
Smacznego!


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go ziołami.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.