25 października 2012

Włoskie kiełbaski

Te charakterystyczne kiełbaski wykorzystywane są w bardzo wielu potrawach, znakomicie nadają się na grilla, są bardzo smaczne i mają niepowtarzalny aromat. 

Składniki:
  • jelito do kiełbasy
  • 10 kg mielonego mięsa wieprzowego (7 części chudego i 3 części tłustego) 
  • 20-24 gr soli morskiej 
  • 5 gr pieprzu czarnego (jedna częsc świeżo zmielonego pieprzu,druga nie zmielona) 
  • gałka muszkatołowa do smaku 
  • 2 gr czosnku w proszku
  • 2,5 kielicha do wina, wina czerwonego(lepiej zrobic mieszankę czerwonego wina 2/3 i 1/3 koniaku )Uwaga: czerwone wino dodaje się po wszystkich składnikach, ułatwia ugniatanie!
Przygotowanie:
 

W misce dokładnie mieszamy mięso z solą, pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatołową, oraz cynamonem. Dolewamy wino i wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Pozostawiamy do zmacerowania na 24 godziny, po czym ponownie mieszamy. Wkładamy masę do woreczka do dekorowania ciast i napełniamy mięsem kiszki. Kiełbaski nie mogą być za grube, ani za ciężkie, ani nie mogą mieć pęcherzyków powietrza. Po napełnieniu pieczemy na grillu. Surowe wytrzymują krótko. Tak zrobione kiełbaski trzeba powiesić w miejscu o temperaturze 20 ° C przez 1 dzień aż wyschną. Po tym okresie mogą być przeniesione do zamrażarki, ale najpierw muszą być umieszczone w opakowaniu próżniowym.
Mogą tak leżeć w zamrażarce nawet pół roku.
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.