15 października 2012

Trofie z radicchio i gorgonzolą

Scroll down for English 

Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola,radicchio i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego,ulubionego serka, który ma kremową konsystencję i łatwo się topi.
Zdobycie w Polsce małego radicchio graniczy z cudem. Jeżeli ktoś nie wie, jest to odmiana cykorii o fioletowych liściach, pojawia się we włoskich sklepach w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę, najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach.
Radicchio jest trochę gorzkawa więc dobrze łączy się z gorgonzolą.









Składniki na 4 osoby:
  • 500 g makaronu trofie(jak sie nie ma to moze byc inny)
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 radicchio 
  • 200 g gorgonzola-dolce(lub innego sera pleśniowego) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ser parmezan jak chcesz
Przygotowanie:

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W czasie, kiedy gotuje się woda, na głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Jak już jest lekko podsmażona, wrzucamy radicchio pokrojone na paseczki. Kiedy radicchio ściemnieje, dodajemy gorgonzolę, całość podgrzewamy, aż do roztopienia sera. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy z tartym serem w zależności od smaku.

 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Trofie with radicchio and gorgonzola

Ingredients for 4 people:

  • 500 gr pasta
  • 1 red onion 
  • 1 radicchio
  • 200 gr dolce gorgonzola (or other blue cheese)
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper to taste 
  • parmesan cheese 
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the radicchio and keep it aside. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin olive oil. Sauté for a couple of minutes until the onion becomes translucent. Add the shredded radicchio and salt. Cover and let it cook on a low flame for about 5 minutes. When radicchio darken, then add the gorgonzola, the whole heat up until the cheese melts. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.