25 października 2012

Makaron z porem i surową kiełbasą włoską

Scroll down for English

Moja lodówka świeci pustką. Zastanawiałam się co zrobić na obiad i rano wyciągnęłam z zamrażarki surowe kiełbaski. Początkowo chciałam je zrobić na grillu, ale później zmieniłam plany.
Użyłam je jako dodatek do sosu, którym okrasiłam makaron. Jest to jeden z moich ulubionych form przyrządzania makaronu.
Jeśli chodzi o kiełbasę-salsiccia, którą użyłam w przepisie, to niewiele ma ona wspólnego ze zwyczajną, naszą kiełbasą. Włoska salsiccia jest to surowe mielone mięso z przyprawami, w jelicie naturalnym. Proponuję więc użyć po prostu mielonego mięsa z czosnkiem.
Dla ciekawostki dodam, że Włosi nie jedzą wędzonej kiełbasy, nie ma jej nawet w sprzedaży.
Mają swoje różne gatunki kiełbasy surowej oraz tzw.stagionata, które przyrządzają na wiele sposobów.
Jeśli chcecie sami zrobić świeże kiełbaski, przepis znajdziecie w innym poście.


 
Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu (każdy rodzaj makaronu, jaki chcesz)
  • 1 por 
  • 150 g surowej kiełbasy-salsiccia 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ½ szklanki białego wina 
  • parmezan jak chcesz
Przygotowanie:
 
W garnku gotujemy osoloną wodę, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki kiełbasy, następnie dodajemy posiekany por. Dolewamy wino, doprawiamy pieprzem, z dodatkiem soli uważamy, bo kiełbasa jest już doprawiona. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy.
Podajemy z tartym serem w zależności od smaku.



Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Pasta with leeks and Italian sausage

 
Ingredients for 2 persons:

  • 200 g of pasta 
  • 1 leek
  • 150 g of raw sausage-salsiccia
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper to taste
  • ½ cup white wine
  • cheese Parmesan
Directions: 

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some olive oil and add the salsiccia. Fry the sausage pieces, then add leek cut into rings .Stir to combine, and cook until 2 minutes. Add the wine. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.