14 października 2012

Risotto z cukinią, zielonym groszkiem i czerwonym pieprzem

Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie.
Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego.

Składniki na 4 osoby:
  • 300 g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano) 
  • 120 g cukini 
  • 120 g mrożonego zielonego groszku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1/2 l bulionu domoweg(jak nie macie to z kostki) 
  • 20 g masła 
  • 40 g świeżego parmezanu 
  • 1 gałązka świeżego tymianku 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól do smaku 
  • 2 łyżeczki pieprzu czerwonego
Przygotowanie:

Robimy wywar z bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula będzie szklista.Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,wlewamy wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje. Dodajemy zielony groszek , cukinię pokrojoną kostkę i łyżeczkę pieprzu czerwonego(resztę na samym końcu). Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar z bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję, potem następną, wchoneło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy ryż. I tak do dopóki ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostania porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć. Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować ryż na małym ogniu. Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. W ten sposób mamy nasze lejące się, posklejane risotto. Doprawiamy do smaku solą - mało, bo parmezan też jest słony.
Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy masło i świeżo starty parmezan.
Mieszamy i podajemy natychmiast. 

 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.